Ska vi bara jubla när NHL intar Stockholm i november – eller?

Ska vi bara jubla när NHL intar Stockholm i november – eller?

Ska vi bara jubla när NHL intar Stockholm i november – eller?

Ska vi bara jubla när NHL intar Stockholm i november – eller?

► Kanske är det jättehäftigt när NHL spelar matcher i Stockholm i höst. Kanske är det tecken på svensk underdånighet. Kanske är det både och.
► Läs, fundera, tyck. Något att ta med er in i sommaren.

I höst kommer fyra NHL-lag till Stockholm. Bara att jubla åt – eller? Foto (Globen/Avicii Arena): FOTOAKUTEN.SE

Är det synd att NHL är en så gigantisk stor bjässe att ligan styr och ställer i princip som den vill i hockeyvärlden? Ja.
Finns det några enkla vägar för att förändra detta? Nej.
Kan man ändå förvånas en smula över svensk … vad ska vi kalla det, underdånighet? Ja. Det kan man. I alla fall jag. Och då älskar jag ändå NHL, världens bästa underhållning. Men är det verkligen givet att svenska förbundet ska stå med mössan i hand när NHL intar Stockholm i höst?

NHL TAR ÅR efter år de bästa svenska hockeyspelarna, de bästa talangerna, och betalar så pass lite att man glatt kan chansa med unga killar, med osäkra kort; kommer dessa inte längre än AHL har man ändå inte förlorat så mycket pengar. Värva svenskar kostar peanuts, och det vet ni ju om ni någonsin varit på krogen, jordnötter kan man strö lite hur som helst omkring sig, ibland är de till och med inkluderade i ölköpet.

Så är det när man är störst, NHL calls the shots, lite som SHL gentemot allsvenskan, allsvenskan gentemot division I; alla vill vi gå vinnande ur livets affär. I sig inga konstigheter, få av oss betalar mer än vi måste, vi använder den maktposition vi har.

NHL är ligan där alla vill spela.

NHL sitter således på makten.

Den som inte inser detta är sällsynt naiv, bara i bibliska sagor kan David fajtas mot Goliat – och vinna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Låt oss vara ärliga: om svenska klubbar, svenska förbundet, sagt till NHL att det ska kosta tio, tolv miljoner snarare än cirka 3,5 att värva svenskt, då hade NHL:s representanter asgarvat, inte en svensk talang hade skrivit annat än ettårskontrakt (om ens något alls) efter juniortiden, inte en svensk spelare med NHL-drömmar hade skrivit annat än korta kontrakt, och så hade de istället lämnat landet utan att generera en enda spänn till klubbarna.

Frölunda, som exempel, har hämtat hem 26, 27 NHL-miljoner de senaste två säsongerna. Det må vara en fotbollsspelares lilltå, det må kännas åt helsike för lite, men det är ändå inte kattskit.

Att ta strid mot NHL vore, vill jag hävda, direkt korkat för ett litet land som Sverige. Klubbar får i dag betalt även för kontraktslösa spelare (Bosman spelade aldrig hockey), här finns ett allt bättre samtalsklimat, fler och fler nordamerikanska organisationer upptäcker att little Sweden gör mycket bra.

Men – att undvika strid är inte det samma som att vara underdånig, att inte fullt ut försöka använda de maktmedel man ändå har. Ibland kan jag tycka att svensk hockey hamnar i den positionen. Som med höstens NHL-matcher i Globen/Avicii Arena, de som enligt avtalet mellan NHL och Europa måste godkännas av nationellt förbund, i det här fallet Sveriges.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Toronto, Detroit, Minnesota och Ottawa kommer till Stockholm för en enda sak i november:

Öka intresset för NHL i Sverige, göra NHL än mäktigare och klubbägarna än rikare.

Fair enough, vem vill inte? Och så vidare.

Men – NHL betalar inget för det, man använder sina svenska stjärnor (William Nylander, Joel Eriksson Ek med flera) för att sälja Globen-biljetter. Japp, peanuts-spelarna, ni vet.

## Tror ni matcherna gynnar svensk hockey eller NHL?

## Tror ni fler eller färre 08-fans går och ser Djurgården och AIK dagarna efteråt?

## Tror ni fler eller färre svenskar tänder till för SHL-matcher, för allsvenskan ?

Här skulle man ju kunnat tänka sig att det svenska ishockeyförbundet agerat starkare i förhandlingarna med NHL, sagt ungefär så här:

”Ni vill komma till vårt land där vi sliter hårt med våra ligor, ni vill göra reklam för er liga, för att ännu fler unga killar ska drömma om den, för att ännu fler vuxna ska följa den, köpa TV-abonnemang, souvenirer med mera? Ni vll växa och bli rikare? Okej, det förstår vi. That’s business. Men det kostar förstås, precis som när man köper reklam i TV eller annons i en tidning. Vi gör så här, ni får betala lite mer per spelare, eller så skärper ni reglerna ytterligare gällande när en svensk får skickas till AHL så att blågula värvningar därmed inte görs lika urskillningslöst. Okej? Förresten, det där World Cup ni vill arrangera, det som ni och (spelarfacket) NHLPA kommer göra stora pengar på, ska vi vara med där, då får ni nog öppna plånboken nu. That’s business too, you know.”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Absolut, mycket lättare för mig att fejkförhandla med NHL än vad det är för Peter Forsberg (förbundet) och Johan Hemlin (SHL) i verkligheten, all respekt för det, men jag kan inte hjälpa att förvånas. Vi ser ju problemet, unga grabbar som inte gjort en minut i SHL, som inte är i närheten av stjärnstatus, de skriver tidigt NHL-kontrakt, kanske i och för sig lånas ut/stannar hemma en vinter men tappar inte så sällan fokus, spelet i Sverige blir lätt en individuell grej, en brygga för att ta sig över Atlanten.

Jag har den största förståelse för att unga killar nappar, inte ett spår av kritik, vem är jag att lista de som misslyckas när spelare som Hampus Lindholm, Gabriel Landeskog, Lucas Raymond och Jesper Bratt är förträffliga exempel på att det går när man har bråttom. Men för svensk hockey i stort är utvecklingen något att fundera över. I det läget skulle man ju kunna tänka sig att förbundet faktiskt inte sa ja och amen till NHL-matcher på svensk mark utan att ställa vissa krav.

Som jag förstår det hade SHL-klubbarna inte en aning om att NHL Global Series skulle invadera Stockholm innan nyheten presenterades i media. Tror ni att de jublar? Det tror inte jag.

För att summera:

a) NHL betalar rätt lite för varje svensk spelare man värvar.

b) NHL använder sedan dessa för att göra reklam för sig – på svensk mark.

c) NHL betalar inte för den rätten, de fyra klubbarnas förlorade intäkter (missade hemmamatcher) står arrangören Live Nation till stor del för, i förlängningen är det därmed svenska åskådare som betalar eftersom biljetterna går på många tusen kronor – per match.

ANNONS

För NHL är det ju ett superduperupplägg. Bara att gratulera. För Sverige … nog tusan kan man ändå fundera ett litet tag, eller hur?

Så även vad gäller det jag tog upp i går, att ett antal svenska talanger på lördagen flyger till Buffalo för att delta i NHL:s så kallade scouting combine. En samling fystester och intervjuer med kommande (?) arbetsgivare. ”Vi vill inte beröva dem den möjligheten”, sa Frölundas sportchef Fredrik Sjöström, och jag säger inte att han har fel, på många vis kan det vara bra att hålla såväl NHL som talanger på gott humör, inte ställa till besvär, det kan gynna i längden.

Men samtidigt, för att bara ta två exempel: Axel Sandin Pellikka tillhör och tränar med Skellefteå, samma med Otto Stenberg i Frölunda, är det verkligen självklart att de – som redan tagit steget in i vuxenvärlden och kör bra fys – ska släppas iväg på NHL-event innan de skrivit kontrakt med ny arbetsgivare? Tror ni att NHL:s klubbar saknat tillfällen att snacka med Axel och Otto den gångna vintern, är de så osäkra på svenskars fysiska status att dessa måste kallas över för en veckas nagelfarande med jämfotahopp och mätande av ”wingspan”, mitt under en (för såväl spelare som lag) viktig träningsperiod?

Naturligtvis inte. NHL gör det här för att man kan, för att man vet att NHL-loggan framkallar den underdånighet jag berört ovan.

Jag älskar NHL, det är världens bästa underhållning – by far.

Jag förstår det här med näringskedjor, med maktpositioner – jag är inte naiv.

Jag begriper att Sverige verkligen måste jobba med, inte mot, NHL för att inte riskera tappa spelare helt utan ersättning.

Jag kan ändå inte släppa känslan av att underdånigheten är lite väl stor ibland, att det faktiskt hade gått att höja rösten, att markera, att poängtera att det ändå finns en gräns.

Nå, detta sagt – Stanley Cup-finalen är snart här. Underbart!

***

Biljettförsäljningen verkar gå bra, trots de höga priserna.

Ett litet tillägg:

De NHL-klubbar som kommer till Sverige i november förlorar hundratals miljoner i intäkter eftersom de går miste om hemmamatcher. Arrangören Live Nation, i förlängningen svenska biljettköpare, kan inte ersätta allt. Här går NHL som organisation in och täcker upp resten. Det säger lite om hur viktigt det är för NHL att visa upp sig på svensk mark, på europeisk mark.

***

Intressant vad gäller transferavtalet med NHL – det är Sverige som förhandlar, det är är Sverige som så att säga står modell. När Peter Forsberg & Johan Hemlin till slut sagt ja till Bill Daly & Co, då presenteras avtalet som take it or leave it för tjecker, finnar, schweizare och andra. Ryssland står utanför. Ryssland står å andra sidan utanför det mesta för tillfället. Ni vet varför.

Cirka 27 procent (enligt eliteprospects.com) av spelarna i NHL den gångna säsongen var européer.

 

► Kanske är det jättehäftigt när NHL spelar matcher i Stockholm i höst. Kanske är det tecken på svensk underdånighet. Kanske är det både och.
► Läs, fundera, tyck. Något att ta med er in i sommaren.

I höst kommer fyra NHL-lag till Stockholm. Bara att jubla åt – eller? Foto (Globen/Avicii Arena): FOTOAKUTEN.SE

Är det synd att NHL är en så gigantisk stor bjässe att ligan styr och ställer i princip som den vill i hockeyvärlden? Ja.
Finns det några enkla vägar för att förändra detta? Nej.
Kan man ändå förvånas en smula över svensk … vad ska vi kalla det, underdånighet? Ja. Det kan man. I alla fall jag. Och då älskar jag ändå NHL, världens bästa underhållning. Men är det verkligen givet att svenska förbundet ska stå med mössan i hand när NHL intar Stockholm i höst?

NHL TAR ÅR efter år de bästa svenska hockeyspelarna, de bästa talangerna, och betalar så pass lite att man glatt kan chansa med unga killar, med osäkra kort; kommer dessa inte längre än AHL har man ändå inte förlorat så mycket pengar. Värva svenskar kostar peanuts, och det vet ni ju om ni någonsin varit på krogen, jordnötter kan man strö lite hur som helst omkring sig, ibland är de till och med inkluderade i ölköpet.

Så är det när man är störst, NHL calls the shots, lite som SHL gentemot allsvenskan, allsvenskan gentemot division I; alla vill vi gå vinnande ur livets affär. I sig inga konstigheter, få av oss betalar mer än vi måste, vi använder den maktposition vi har.

NHL är ligan där alla vill spela.

NHL sitter således på makten.

Den som inte inser detta är sällsynt naiv, bara i bibliska sagor kan David fajtas mot Goliat – och vinna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Låt oss vara ärliga: om svenska klubbar, svenska förbundet, sagt till NHL att det ska kosta tio, tolv miljoner snarare än cirka 3,5 att värva svenskt, då hade NHL:s representanter asgarvat, inte en svensk talang hade skrivit annat än ettårskontrakt (om ens något alls) efter juniortiden, inte en svensk spelare med NHL-drömmar hade skrivit annat än korta kontrakt, och så hade de istället lämnat landet utan att generera en enda spänn till klubbarna.

Frölunda, som exempel, har hämtat hem 26, 27 NHL-miljoner de senaste två säsongerna. Det må vara en fotbollsspelares lilltå, det må kännas åt helsike för lite, men det är ändå inte kattskit.

Att ta strid mot NHL vore, vill jag hävda, direkt korkat för ett litet land som Sverige. Klubbar får i dag betalt även för kontraktslösa spelare (Bosman spelade aldrig hockey), här finns ett allt bättre samtalsklimat, fler och fler nordamerikanska organisationer upptäcker att little Sweden gör mycket bra.

Men – att undvika strid är inte det samma som att vara underdånig, att inte fullt ut försöka använda de maktmedel man ändå har. Ibland kan jag tycka att svensk hockey hamnar i den positionen. Som med höstens NHL-matcher i Globen/Avicii Arena, de som enligt avtalet mellan NHL och Europa måste godkännas av nationellt förbund, i det här fallet Sveriges.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Toronto, Detroit, Minnesota och Ottawa kommer till Stockholm för en enda sak i november:

Öka intresset för NHL i Sverige, göra NHL än mäktigare och klubbägarna än rikare.

Fair enough, vem vill inte? Och så vidare.

Men – NHL betalar inget för det, man använder sina svenska stjärnor (William Nylander, Joel Eriksson Ek med flera) för att sälja Globen-biljetter. Japp, peanuts-spelarna, ni vet.

## Tror ni matcherna gynnar svensk hockey eller NHL?

## Tror ni fler eller färre 08-fans går och ser Djurgården och AIK dagarna efteråt?

## Tror ni fler eller färre svenskar tänder till för SHL-matcher, för allsvenskan ?

Här skulle man ju kunnat tänka sig att det svenska ishockeyförbundet agerat starkare i förhandlingarna med NHL, sagt ungefär så här:

”Ni vill komma till vårt land där vi sliter hårt med våra ligor, ni vill göra reklam för er liga, för att ännu fler unga killar ska drömma om den, för att ännu fler vuxna ska följa den, köpa TV-abonnemang, souvenirer med mera? Ni vll växa och bli rikare? Okej, det förstår vi. That’s business. Men det kostar förstås, precis som när man köper reklam i TV eller annons i en tidning. Vi gör så här, ni får betala lite mer per spelare, eller så skärper ni reglerna ytterligare gällande när en svensk får skickas till AHL så att blågula värvningar därmed inte görs lika urskillningslöst. Okej? Förresten, det där World Cup ni vill arrangera, det som ni och (spelarfacket) NHLPA kommer göra stora pengar på, ska vi vara med där, då får ni nog öppna plånboken nu. That’s business too, you know.”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Absolut, mycket lättare för mig att fejkförhandla med NHL än vad det är för Peter Forsberg (förbundet) och Johan Hemlin (SHL) i verkligheten, all respekt för det, men jag kan inte hjälpa att förvånas. Vi ser ju problemet, unga grabbar som inte gjort en minut i SHL, som inte är i närheten av stjärnstatus, de skriver tidigt NHL-kontrakt, kanske i och för sig lånas ut/stannar hemma en vinter men tappar inte så sällan fokus, spelet i Sverige blir lätt en individuell grej, en brygga för att ta sig över Atlanten.

Jag har den största förståelse för att unga killar nappar, inte ett spår av kritik, vem är jag att lista de som misslyckas när spelare som Hampus Lindholm, Gabriel Landeskog, Lucas Raymond och Jesper Bratt är förträffliga exempel på att det går när man har bråttom. Men för svensk hockey i stort är utvecklingen något att fundera över. I det läget skulle man ju kunna tänka sig att förbundet faktiskt inte sa ja och amen till NHL-matcher på svensk mark utan att ställa vissa krav.

Som jag förstår det hade SHL-klubbarna inte en aning om att NHL Global Series skulle invadera Stockholm innan nyheten presenterades i media. Tror ni att de jublar? Det tror inte jag.

För att summera:

a) NHL betalar rätt lite för varje svensk spelare man värvar.

b) NHL använder sedan dessa för att göra reklam för sig – på svensk mark.

c) NHL betalar inte för den rätten, de fyra klubbarnas förlorade intäkter (missade hemmamatcher) står arrangören Live Nation till stor del för, i förlängningen är det därmed svenska åskådare som betalar eftersom biljetterna går på många tusen kronor – per match.

ANNONS

För NHL är det ju ett superduperupplägg. Bara att gratulera. För Sverige … nog tusan kan man ändå fundera ett litet tag, eller hur?

Så även vad gäller det jag tog upp i går, att ett antal svenska talanger på lördagen flyger till Buffalo för att delta i NHL:s så kallade scouting combine. En samling fystester och intervjuer med kommande (?) arbetsgivare. ”Vi vill inte beröva dem den möjligheten”, sa Frölundas sportchef Fredrik Sjöström, och jag säger inte att han har fel, på många vis kan det vara bra att hålla såväl NHL som talanger på gott humör, inte ställa till besvär, det kan gynna i längden.

Men samtidigt, för att bara ta två exempel: Axel Sandin Pellikka tillhör och tränar med Skellefteå, samma med Otto Stenberg i Frölunda, är det verkligen självklart att de – som redan tagit steget in i vuxenvärlden och kör bra fys – ska släppas iväg på NHL-event innan de skrivit kontrakt med ny arbetsgivare? Tror ni att NHL:s klubbar saknat tillfällen att snacka med Axel och Otto den gångna vintern, är de så osäkra på svenskars fysiska status att dessa måste kallas över för en veckas nagelfarande med jämfotahopp och mätande av ”wingspan”, mitt under en (för såväl spelare som lag) viktig träningsperiod?

Naturligtvis inte. NHL gör det här för att man kan, för att man vet att NHL-loggan framkallar den underdånighet jag berört ovan.

Jag älskar NHL, det är världens bästa underhållning – by far.

Jag förstår det här med näringskedjor, med maktpositioner – jag är inte naiv.

Jag begriper att Sverige verkligen måste jobba med, inte mot, NHL för att inte riskera tappa spelare helt utan ersättning.

Jag kan ändå inte släppa känslan av att underdånigheten är lite väl stor ibland, att det faktiskt hade gått att höja rösten, att markera, att poängtera att det ändå finns en gräns.

Nå, detta sagt – Stanley Cup-finalen är snart här. Underbart!

***

Biljettförsäljningen verkar gå bra, trots de höga priserna.

Ett litet tillägg:

De NHL-klubbar som kommer till Sverige i november förlorar hundratals miljoner i intäkter eftersom de går miste om hemmamatcher. Arrangören Live Nation, i förlängningen svenska biljettköpare, kan inte ersätta allt. Här går NHL som organisation in och täcker upp resten. Det säger lite om hur viktigt det är för NHL att visa upp sig på svensk mark, på europeisk mark.

***

Intressant vad gäller transferavtalet med NHL – det är Sverige som förhandlar, det är är Sverige som så att säga står modell. När Peter Forsberg & Johan Hemlin till slut sagt ja till Bill Daly & Co, då presenteras avtalet som take it or leave it för tjecker, finnar, schweizare och andra. Ryssland står utanför. Ryssland står å andra sidan utanför det mesta för tillfället. Ni vet varför.

Cirka 27 procent (enligt eliteprospects.com) av spelarna i NHL den gångna säsongen var européer.

 

► Kanske är det jättehäftigt när NHL spelar matcher i Stockholm i höst. Kanske är det tecken på svensk underdånighet. Kanske är det både och.
► Läs, fundera, tyck. Något att ta med er in i sommaren.

I höst kommer fyra NHL-lag till Stockholm. Bara att jubla åt – eller? Foto (Globen/Avicii Arena): FOTOAKUTEN.SE

Är det synd att NHL är en så gigantisk stor bjässe att ligan styr och ställer i princip som den vill i hockeyvärlden? Ja.
Finns det några enkla vägar för att förändra detta? Nej.
Kan man ändå förvånas en smula över svensk … vad ska vi kalla det, underdånighet? Ja. Det kan man. I alla fall jag. Och då älskar jag ändå NHL, världens bästa underhållning. Men är det verkligen givet att svenska förbundet ska stå med mössan i hand när NHL intar Stockholm i höst?

NHL TAR ÅR efter år de bästa svenska hockeyspelarna, de bästa talangerna, och betalar så pass lite att man glatt kan chansa med unga killar, med osäkra kort; kommer dessa inte längre än AHL har man ändå inte förlorat så mycket pengar. Värva svenskar kostar peanuts, och det vet ni ju om ni någonsin varit på krogen, jordnötter kan man strö lite hur som helst omkring sig, ibland är de till och med inkluderade i ölköpet.

Så är det när man är störst, NHL calls the shots, lite som SHL gentemot allsvenskan, allsvenskan gentemot division I; alla vill vi gå vinnande ur livets affär. I sig inga konstigheter, få av oss betalar mer än vi måste, vi använder den maktposition vi har.

NHL är ligan där alla vill spela.

NHL sitter således på makten.

Den som inte inser detta är sällsynt naiv, bara i bibliska sagor kan David fajtas mot Goliat – och vinna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Låt oss vara ärliga: om svenska klubbar, svenska förbundet, sagt till NHL att det ska kosta tio, tolv miljoner snarare än cirka 3,5 att värva svenskt, då hade NHL:s representanter asgarvat, inte en svensk talang hade skrivit annat än ettårskontrakt (om ens något alls) efter juniortiden, inte en svensk spelare med NHL-drömmar hade skrivit annat än korta kontrakt, och så hade de istället lämnat landet utan att generera en enda spänn till klubbarna.

Frölunda, som exempel, har hämtat hem 26, 27 NHL-miljoner de senaste två säsongerna. Det må vara en fotbollsspelares lilltå, det må kännas åt helsike för lite, men det är ändå inte kattskit.

Att ta strid mot NHL vore, vill jag hävda, direkt korkat för ett litet land som Sverige. Klubbar får i dag betalt även för kontraktslösa spelare (Bosman spelade aldrig hockey), här finns ett allt bättre samtalsklimat, fler och fler nordamerikanska organisationer upptäcker att little Sweden gör mycket bra.

Men – att undvika strid är inte det samma som att vara underdånig, att inte fullt ut försöka använda de maktmedel man ändå har. Ibland kan jag tycka att svensk hockey hamnar i den positionen. Som med höstens NHL-matcher i Globen/Avicii Arena, de som enligt avtalet mellan NHL och Europa måste godkännas av nationellt förbund, i det här fallet Sveriges.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Toronto, Detroit, Minnesota och Ottawa kommer till Stockholm för en enda sak i november:

Öka intresset för NHL i Sverige, göra NHL än mäktigare och klubbägarna än rikare.

Fair enough, vem vill inte? Och så vidare.

Men – NHL betalar inget för det, man använder sina svenska stjärnor (William Nylander, Joel Eriksson Ek med flera) för att sälja Globen-biljetter. Japp, peanuts-spelarna, ni vet.

## Tror ni matcherna gynnar svensk hockey eller NHL?

## Tror ni fler eller färre 08-fans går och ser Djurgården och AIK dagarna efteråt?

## Tror ni fler eller färre svenskar tänder till för SHL-matcher, för allsvenskan ?

Här skulle man ju kunnat tänka sig att det svenska ishockeyförbundet agerat starkare i förhandlingarna med NHL, sagt ungefär så här:

”Ni vill komma till vårt land där vi sliter hårt med våra ligor, ni vill göra reklam för er liga, för att ännu fler unga killar ska drömma om den, för att ännu fler vuxna ska följa den, köpa TV-abonnemang, souvenirer med mera? Ni vll växa och bli rikare? Okej, det förstår vi. That’s business. Men det kostar förstås, precis som när man köper reklam i TV eller annons i en tidning. Vi gör så här, ni får betala lite mer per spelare, eller så skärper ni reglerna ytterligare gällande när en svensk får skickas till AHL så att blågula värvningar därmed inte görs lika urskillningslöst. Okej? Förresten, det där World Cup ni vill arrangera, det som ni och (spelarfacket) NHLPA kommer göra stora pengar på, ska vi vara med där, då får ni nog öppna plånboken nu. That’s business too, you know.”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Absolut, mycket lättare för mig att fejkförhandla med NHL än vad det är för Peter Forsberg (förbundet) och Johan Hemlin (SHL) i verkligheten, all respekt för det, men jag kan inte hjälpa att förvånas. Vi ser ju problemet, unga grabbar som inte gjort en minut i SHL, som inte är i närheten av stjärnstatus, de skriver tidigt NHL-kontrakt, kanske i och för sig lånas ut/stannar hemma en vinter men tappar inte så sällan fokus, spelet i Sverige blir lätt en individuell grej, en brygga för att ta sig över Atlanten.

Jag har den största förståelse för att unga killar nappar, inte ett spår av kritik, vem är jag att lista de som misslyckas när spelare som Hampus Lindholm, Gabriel Landeskog, Lucas Raymond och Jesper Bratt är förträffliga exempel på att det går när man har bråttom. Men för svensk hockey i stort är utvecklingen något att fundera över. I det läget skulle man ju kunna tänka sig att förbundet faktiskt inte sa ja och amen till NHL-matcher på svensk mark utan att ställa vissa krav.

Som jag förstår det hade SHL-klubbarna inte en aning om att NHL Global Series skulle invadera Stockholm innan nyheten presenterades i media. Tror ni att de jublar? Det tror inte jag.

För att summera:

a) NHL betalar rätt lite för varje svensk spelare man värvar.

b) NHL använder sedan dessa för att göra reklam för sig – på svensk mark.

c) NHL betalar inte för den rätten, de fyra klubbarnas förlorade intäkter (missade hemmamatcher) står arrangören Live Nation till stor del för, i förlängningen är det därmed svenska åskådare som betalar eftersom biljetterna går på många tusen kronor – per match.

ANNONS

För NHL är det ju ett superduperupplägg. Bara att gratulera. För Sverige … nog tusan kan man ändå fundera ett litet tag, eller hur?

Så även vad gäller det jag tog upp i går, att ett antal svenska talanger på lördagen flyger till Buffalo för att delta i NHL:s så kallade scouting combine. En samling fystester och intervjuer med kommande (?) arbetsgivare. ”Vi vill inte beröva dem den möjligheten”, sa Frölundas sportchef Fredrik Sjöström, och jag säger inte att han har fel, på många vis kan det vara bra att hålla såväl NHL som talanger på gott humör, inte ställa till besvär, det kan gynna i längden.

Men samtidigt, för att bara ta två exempel: Axel Sandin Pellikka tillhör och tränar med Skellefteå, samma med Otto Stenberg i Frölunda, är det verkligen självklart att de – som redan tagit steget in i vuxenvärlden och kör bra fys – ska släppas iväg på NHL-event innan de skrivit kontrakt med ny arbetsgivare? Tror ni att NHL:s klubbar saknat tillfällen att snacka med Axel och Otto den gångna vintern, är de så osäkra på svenskars fysiska status att dessa måste kallas över för en veckas nagelfarande med jämfotahopp och mätande av ”wingspan”, mitt under en (för såväl spelare som lag) viktig träningsperiod?

Naturligtvis inte. NHL gör det här för att man kan, för att man vet att NHL-loggan framkallar den underdånighet jag berört ovan.

Jag älskar NHL, det är världens bästa underhållning – by far.

Jag förstår det här med näringskedjor, med maktpositioner – jag är inte naiv.

Jag begriper att Sverige verkligen måste jobba med, inte mot, NHL för att inte riskera tappa spelare helt utan ersättning.

Jag kan ändå inte släppa känslan av att underdånigheten är lite väl stor ibland, att det faktiskt hade gått att höja rösten, att markera, att poängtera att det ändå finns en gräns.

Nå, detta sagt – Stanley Cup-finalen är snart här. Underbart!

***

Biljettförsäljningen verkar gå bra, trots de höga priserna.

Ett litet tillägg:

De NHL-klubbar som kommer till Sverige i november förlorar hundratals miljoner i intäkter eftersom de går miste om hemmamatcher. Arrangören Live Nation, i förlängningen svenska biljettköpare, kan inte ersätta allt. Här går NHL som organisation in och täcker upp resten. Det säger lite om hur viktigt det är för NHL att visa upp sig på svensk mark, på europeisk mark.

***

Intressant vad gäller transferavtalet med NHL – det är Sverige som förhandlar, det är är Sverige som så att säga står modell. När Peter Forsberg & Johan Hemlin till slut sagt ja till Bill Daly & Co, då presenteras avtalet som take it or leave it för tjecker, finnar, schweizare och andra. Ryssland står utanför. Ryssland står å andra sidan utanför det mesta för tillfället. Ni vet varför.

Cirka 27 procent (enligt eliteprospects.com) av spelarna i NHL den gångna säsongen var européer.

 

► Kanske är det jättehäftigt när NHL spelar matcher i Stockholm i höst. Kanske är det tecken på svensk underdånighet. Kanske är det både och.
► Läs, fundera, tyck. Något att ta med er in i sommaren.

I höst kommer fyra NHL-lag till Stockholm. Bara att jubla åt – eller? Foto (Globen/Avicii Arena): FOTOAKUTEN.SE

Är det synd att NHL är en så gigantisk stor bjässe att ligan styr och ställer i princip som den vill i hockeyvärlden? Ja.
Finns det några enkla vägar för att förändra detta? Nej.
Kan man ändå förvånas en smula över svensk … vad ska vi kalla det, underdånighet? Ja. Det kan man. I alla fall jag. Och då älskar jag ändå NHL, världens bästa underhållning. Men är det verkligen givet att svenska förbundet ska stå med mössan i hand när NHL intar Stockholm i höst?

NHL TAR ÅR efter år de bästa svenska hockeyspelarna, de bästa talangerna, och betalar så pass lite att man glatt kan chansa med unga killar, med osäkra kort; kommer dessa inte längre än AHL har man ändå inte förlorat så mycket pengar. Värva svenskar kostar peanuts, och det vet ni ju om ni någonsin varit på krogen, jordnötter kan man strö lite hur som helst omkring sig, ibland är de till och med inkluderade i ölköpet.

Så är det när man är störst, NHL calls the shots, lite som SHL gentemot allsvenskan, allsvenskan gentemot division I; alla vill vi gå vinnande ur livets affär. I sig inga konstigheter, få av oss betalar mer än vi måste, vi använder den maktposition vi har.

NHL är ligan där alla vill spela.

NHL sitter således på makten.

Den som inte inser detta är sällsynt naiv, bara i bibliska sagor kan David fajtas mot Goliat – och vinna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Låt oss vara ärliga: om svenska klubbar, svenska förbundet, sagt till NHL att det ska kosta tio, tolv miljoner snarare än cirka 3,5 att värva svenskt, då hade NHL:s representanter asgarvat, inte en svensk talang hade skrivit annat än ettårskontrakt (om ens något alls) efter juniortiden, inte en svensk spelare med NHL-drömmar hade skrivit annat än korta kontrakt, och så hade de istället lämnat landet utan att generera en enda spänn till klubbarna.

Frölunda, som exempel, har hämtat hem 26, 27 NHL-miljoner de senaste två säsongerna. Det må vara en fotbollsspelares lilltå, det må kännas åt helsike för lite, men det är ändå inte kattskit.

Att ta strid mot NHL vore, vill jag hävda, direkt korkat för ett litet land som Sverige. Klubbar får i dag betalt även för kontraktslösa spelare (Bosman spelade aldrig hockey), här finns ett allt bättre samtalsklimat, fler och fler nordamerikanska organisationer upptäcker att little Sweden gör mycket bra.

Men – att undvika strid är inte det samma som att vara underdånig, att inte fullt ut försöka använda de maktmedel man ändå har. Ibland kan jag tycka att svensk hockey hamnar i den positionen. Som med höstens NHL-matcher i Globen/Avicii Arena, de som enligt avtalet mellan NHL och Europa måste godkännas av nationellt förbund, i det här fallet Sveriges.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Toronto, Detroit, Minnesota och Ottawa kommer till Stockholm för en enda sak i november:

Öka intresset för NHL i Sverige, göra NHL än mäktigare och klubbägarna än rikare.

Fair enough, vem vill inte? Och så vidare.

Men – NHL betalar inget för det, man använder sina svenska stjärnor (William Nylander, Joel Eriksson Ek med flera) för att sälja Globen-biljetter. Japp, peanuts-spelarna, ni vet.

## Tror ni matcherna gynnar svensk hockey eller NHL?

## Tror ni fler eller färre 08-fans går och ser Djurgården och AIK dagarna efteråt?

## Tror ni fler eller färre svenskar tänder till för SHL-matcher, för allsvenskan ?

Här skulle man ju kunnat tänka sig att det svenska ishockeyförbundet agerat starkare i förhandlingarna med NHL, sagt ungefär så här:

”Ni vill komma till vårt land där vi sliter hårt med våra ligor, ni vill göra reklam för er liga, för att ännu fler unga killar ska drömma om den, för att ännu fler vuxna ska följa den, köpa TV-abonnemang, souvenirer med mera? Ni vll växa och bli rikare? Okej, det förstår vi. That’s business. Men det kostar förstås, precis som när man köper reklam i TV eller annons i en tidning. Vi gör så här, ni får betala lite mer per spelare, eller så skärper ni reglerna ytterligare gällande när en svensk får skickas till AHL så att blågula värvningar därmed inte görs lika urskillningslöst. Okej? Förresten, det där World Cup ni vill arrangera, det som ni och (spelarfacket) NHLPA kommer göra stora pengar på, ska vi vara med där, då får ni nog öppna plånboken nu. That’s business too, you know.”

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Absolut, mycket lättare för mig att fejkförhandla med NHL än vad det är för Peter Forsberg (förbundet) och Johan Hemlin (SHL) i verkligheten, all respekt för det, men jag kan inte hjälpa att förvånas. Vi ser ju problemet, unga grabbar som inte gjort en minut i SHL, som inte är i närheten av stjärnstatus, de skriver tidigt NHL-kontrakt, kanske i och för sig lånas ut/stannar hemma en vinter men tappar inte så sällan fokus, spelet i Sverige blir lätt en individuell grej, en brygga för att ta sig över Atlanten.

Jag har den största förståelse för att unga killar nappar, inte ett spår av kritik, vem är jag att lista de som misslyckas när spelare som Hampus Lindholm, Gabriel Landeskog, Lucas Raymond och Jesper Bratt är förträffliga exempel på att det går när man har bråttom. Men för svensk hockey i stort är utvecklingen något att fundera över. I det läget skulle man ju kunna tänka sig att förbundet faktiskt inte sa ja och amen till NHL-matcher på svensk mark utan att ställa vissa krav.

Som jag förstår det hade SHL-klubbarna inte en aning om att NHL Global Series skulle invadera Stockholm innan nyheten presenterades i media. Tror ni att de jublar? Det tror inte jag.

För att summera:

a) NHL betalar rätt lite för varje svensk spelare man värvar.

b) NHL använder sedan dessa för att göra reklam för sig – på svensk mark.

c) NHL betalar inte för den rätten, de fyra klubbarnas förlorade intäkter (missade hemmamatcher) står arrangören Live Nation till stor del för, i förlängningen är det därmed svenska åskådare som betalar eftersom biljetterna går på många tusen kronor – per match.

ANNONS

För NHL är det ju ett superduperupplägg. Bara att gratulera. För Sverige … nog tusan kan man ändå fundera ett litet tag, eller hur?

Så även vad gäller det jag tog upp i går, att ett antal svenska talanger på lördagen flyger till Buffalo för att delta i NHL:s så kallade scouting combine. En samling fystester och intervjuer med kommande (?) arbetsgivare. ”Vi vill inte beröva dem den möjligheten”, sa Frölundas sportchef Fredrik Sjöström, och jag säger inte att han har fel, på många vis kan det vara bra att hålla såväl NHL som talanger på gott humör, inte ställa till besvär, det kan gynna i längden.

Men samtidigt, för att bara ta två exempel: Axel Sandin Pellikka tillhör och tränar med Skellefteå, samma med Otto Stenberg i Frölunda, är det verkligen självklart att de – som redan tagit steget in i vuxenvärlden och kör bra fys – ska släppas iväg på NHL-event innan de skrivit kontrakt med ny arbetsgivare? Tror ni att NHL:s klubbar saknat tillfällen att snacka med Axel och Otto den gångna vintern, är de så osäkra på svenskars fysiska status att dessa måste kallas över för en veckas nagelfarande med jämfotahopp och mätande av ”wingspan”, mitt under en (för såväl spelare som lag) viktig träningsperiod?

Naturligtvis inte. NHL gör det här för att man kan, för att man vet att NHL-loggan framkallar den underdånighet jag berört ovan.

Jag älskar NHL, det är världens bästa underhållning – by far.

Jag förstår det här med näringskedjor, med maktpositioner – jag är inte naiv.

Jag begriper att Sverige verkligen måste jobba med, inte mot, NHL för att inte riskera tappa spelare helt utan ersättning.

Jag kan ändå inte släppa känslan av att underdånigheten är lite väl stor ibland, att det faktiskt hade gått att höja rösten, att markera, att poängtera att det ändå finns en gräns.

Nå, detta sagt – Stanley Cup-finalen är snart här. Underbart!

***

Biljettförsäljningen verkar gå bra, trots de höga priserna.

Ett litet tillägg:

De NHL-klubbar som kommer till Sverige i november förlorar hundratals miljoner i intäkter eftersom de går miste om hemmamatcher. Arrangören Live Nation, i förlängningen svenska biljettköpare, kan inte ersätta allt. Här går NHL som organisation in och täcker upp resten. Det säger lite om hur viktigt det är för NHL att visa upp sig på svensk mark, på europeisk mark.

***

Intressant vad gäller transferavtalet med NHL – det är Sverige som förhandlar, det är är Sverige som så att säga står modell. När Peter Forsberg & Johan Hemlin till slut sagt ja till Bill Daly & Co, då presenteras avtalet som take it or leave it för tjecker, finnar, schweizare och andra. Ryssland står utanför. Ryssland står å andra sidan utanför det mesta för tillfället. Ni vet varför.

Cirka 27 procent (enligt eliteprospects.com) av spelarna i NHL den gångna säsongen var européer.

 

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt